דיקור סיני מעי רגיז – סקירת מחקרים בנושא יעילות הדיקור הסיני למעי רגיש (מעי רגיז)
קיימים מחקרים איכותיים מעטים בנושא יעילות הדיקור הסיני בתסמונת המעי הרגיש. על אף שאין בנמצא מחקרים רבים, ניתן לראות שישנה יעילות לשיטת הדיקור הסיני בהקלה על תסמונת המעי הרגיש.
במחקר שפורסם במגזין Neurogastroenterology Motility ב 2012 נבדקה השפעת הדיקור הסיני על המוח. מטרת המחקר הייתה לבדוק על אלו אזורים במוח הדיקור הסיני משפיע בטיפול בתסמונת המעי הרגיש, ודרך אלו מנגנונים הוא מקל על הסימפטומים.
נלקחו למחקר 30 חולים בעלי מעי רגיש הסובלים משלשולים, חצי מהם קיבלו דיקור סיני אמיתי והחצי השני היוו את קבוצת הפלסבו – דיקור דמה.
נעשה MRI על מנת לבדוק את השפעת הדיקור הסיני על המוח בארבעה מצבים שונים: מתח רקטלי, מתח רקטלי בזמן דיקור סיני, מתח רקטלי לאחר סיום טיפול בדיקור סיני ודיקור סיני ללא מתח רקטלי.
תוצאות המחקר הראו כי דיקור סיני הביא להפעלה רבה יותר של האינסולה הימנית ושל אזור התלמוס יחסית לדיקור הפלסבו.
מסקנות החוקרים היו כי ייתכן שהשפעת הדיקור הסיני על תסמונת המעי הרגיש היא על ידי הפעלה של נתיבי סרוטונין באינסולה והשפעה על מצב הרוח של המטופל.
בשנת 2014 התפרסמה סקירה של 6 מחקרים שבדקו את יעילותו של הדיקור הסיני לתסמונת המעי הרגיש. החוקרים סיכמו כי דיקור סיני יעיל לסמפטומים של מעי רגיש.אחד המחקרים עליהם התבססה קביעה זו היה מחקר שכלל 233 אנשים עם מעי רגיש. הנחקרים חולקו לשתי קבוצות: קבוצה שקיבלה טיפול רפואי קונוונציונלי בלבד וקבוצה שקיבלה טיפול רפואי קונוונציונלי ובנוסף טיפול בדיקור סיני.החולים קיבלו 10 טיפולים אחת לשבוע אך החוקרים המשיכו לבדוק את מצבם גם 9 חודשים לאחר סיום הטיפולים על מנת לבדוק אם יש הבדל בין שתי הקבוצות ואם ההבדל יכול להישמר לאורך זמן.
עם סיום הטיפולים היה הבדל מובהק בין שתי הקבוצות לטובת הקבוצה שקיבלה דיקור סיני. השיפור המובהק נשמר גם לאחר שישה חודשים מסיום הטיפולים. לאחר 9 חודשים היה הבדל בין שתי הקבוצות (לטובת קבוצת הדיקור) אך הוא כבר לא היה מובהק ולכן ניתן להניח כי חשוב לשמור על טיפולי שימור על מנת שהשיפור ישמר.