top of page



מאמר המיועד למטפלים ברפואה סינית: בשנים האחרונות מגיעים אלי לא מעט מטופלים עם תסמינים של רפלוקס שמטופלים בתרופות מסוג ppi (נקסיום, אומפרדקס וכו') ומעוניינים להוריד אותן.

 

אני תמיד מבקשת מהם לקבל אישור מרופא הגסטרו שלהם כדי לראות שהפסקת התרופות לא יכולה לגרום להם לנזק, אבל כדי להבין יותר טוב את הנושא שאלתי את ד"ר רועי דקל, רופא גסטרו בכיר באיכילוב ובמכבי שאלות לגבי הפסקת התרופות ובכלל לגבי שימוש בתרופות מסוג ppi. התשובות כאן לפניכם:

 

אם מישהו אובחן עם גסטריטיס, האם הוא חייב לקחת ppi לכל החיים? 

ד"ר דקל: "צריך להבדיל בין גסטריטיס לבין רפלוקס. בגסטריטיס על רקע הליקובקטר פילורי צריך לטפל בהליקובקטר פילורי. בגסטריטיס על רקע של NSAIDS (אדויל, ארקוקסיה ועוד) יש להפסיק לקחת את התרופות.

אם מישהו אובחן עם רפלוקס - ברוב המקרים אין צורך לקחת טיפול קבוע לכל חיים. אנו מנסים לשמור אצל המטופלים על המינון הכי נמוך שמאפשר להם איכות חיים טובה. רוב המטופלים יכולים להסתדר עם תרופות שנלקחות לפי הצורך.

במקרים קשים/ הצרות בוושט/ בארט - יש צורך בטיפול קבוע."

*תוספת שלי (דנה): בארט הינו תהליך בו השתנה אפיתל הושט. זהו מצב שמאובחן בגסטרוסקופיה.


האם מותר לאדם להוריד טיפול ב ppi על דעת עצמו ובאילו מקרים?

ד"ר דקל: "אין סכנה להוריד PPI. רק במצב של בארט יש התוויה לשימוש קבוע. אם אדם יפסיק עם טיפול תרופתי ויסבול מצרבות לא יגרם בארט. כן יכולים להגרם סיבוכים אחרים אך הם לא יקרו מהר.

הפסקת הטיפול עלולה לגרום לפגיעה באיכות החיים אך היא לא תסכן אותו.

מצד שני, תרופות מסוג PPI הן תרופות מאד בטוחות ולכן לא חובה להפסיק אותן אם איכות החיים נפגעת כתוצאה מההפסקה.

אפשר לקחת אותן לפי הצורך, כלומר לקחת אותן למשך שבוע - שבועיים או למספר ימים כאשר צריך."

 

האם יש הבדל בין תרופות שונות מסוג ppi? האם יש יתרון לנקסיום או לדקסילנט כתרופה שאפשר לקחת על פי הצורך לעומת אומפרדקס, לנטון ולוסק שצריך לקחת רק בבוקר?

ד"ר דקל: "תרופות מסוג PPI אמורות להילקח חצי שעה - שעה לפני האוכל. נקסיום ודקסילנט יכולים להילקח בלי קשר לאוכל - בזה הם שונים.

לדקסילנט יש מנגנון שחרור ייחודי יחסית לשאר התרופות מסוג PPI. התרופה משתחררת בשתי פעימות: בתחילת המעי הדק ובסוף המעי הדק ולכן לדעת יוצרי התרופה, התרופה עובדת לאורך זמן ומכסה גם את הלילה. במציאות - הדלתא לא כזאת משמעותית, התרופה יותר יקרה ולא תמיד מצדיקה את עצמה."

 

האם יש תופעות לוואי לשימוש ממושך ב ppi?

"בשורה התחתונה, נכון להיום, התרופות בטוחות לשימוש. לא הוכח במחקרים שיש להם סיכונים.

ההנחיות הן להמשיך את הטיפול אם צריך אותו ואם לא צריך, לא לקחת. 

אם צריך לקחת, אין סיבה לא לקחת בגלל חשש מדמנציה/ אוסטאופרוזיס או דברים נוספים כי כאמור הם לא הוכחו במחקרים אך אם אין צורך בתרופה אפשר להפסיק ליטול אותה."

 

שאלה שאינה קשורה לתרופות אלא לאבחנה של רפלוקס: האם יש תסמינים של רפלוקס שאינם מקושרים אוטומטית לרפלוקס ולכן מתפספסים באבחנה?

"התסמינים הקלאסים של רפלוקס הם: צרבת וחזרה של תוכן חומצי. בנוסף יש תסמינים שיכולים להיות קשורים לרפלוקס והם  שיעול, החמרה של אסטמה, תסמינים בלוע ובגרון כגון כאב גרון או כחכוח."

 

זהו להיום, מקווה שהתשובות של ד"ר דקל ענו גם לכם על שאלות שהיו לכם.

לגבי תופעות לוואי של שימוש ב ppi, יצא לי להתקל במטופלים שהתרופות גרמו להם לשלשולים ולבעיות עיכול נוספות. לגבי אוסטאופרוזיס, אני מבינה שכרגע זה לא מוכח.

אני חושבת שכדאי לנסות לוותר על התרופות אם יש אפשרות (ולהחליף בדיקור/ שינוי תזונה או כל דבר אחר שעוזר) אבל אם חייבים לקחת אז טוב לדעת שיש אפשרות לקחת אותן על פי הצורך ולא לכל החיים כמו שהיה נהוג להמליץ פעם.

 

שיהיה המשך שבוע טוב ומוצלח💐💐


להצטרפות לקבוצת וואטסאפ שקטה למטפלים ברפואה סינית עם מידע על טיפול בבעיות עיכול לחצו כאן: https://chat.whatsapp.com/Dlz3zNYPiih8UHu8Hxs7ud


bottom of page