
מאמר המיועד למטפלים ברפואה סינית:
פרוביוטיקה... לא הצלחתי להחליט סופית לגביה.
מחקרים שונים הראו תוצאות שונות. לפעמים היא היתה מאד יעילה בהקלה על בעיות עיכול ולפעמים היא היתה יעילה בדיוק כמו טיפול פלסבו.
כדי להבין אותה יותר לעומק ביקשתי מדינה קינן, נטורופתית ומטפלת ברפואה סינית המטפלת בעיקר במחלות מעיים ומלווה אנשים בסרטן לענות לי על שאלות לגבי פרוביוטיקה.
הנה התשובות שלה:
שואלים אותי הרבה איזה סוג של פרוביוטיקה מתאים לבעיות עיכול. אנחנו יודעים שלכל אחד מאיתנו יש הרכב שונה של חיידקים במעי, אז איך ניתן לדעת איזה חיידקים מתאימים לנו?
דינה: "המיקרוביום שלנו הוא כמו ה DNA שלנו והוא עם שוני מסוים מאדם לאדם. בשנים האחרונות הוא נחקר מאד. עובדים על התאמה של פרוביוטיקות אישיות על פי דגימת צואה והמטרה היא לתת לאנשים חיידקים המתאימים להם. חלק מחיידקי המעיים זהים לכולם וחלק משתנים מאדם לאדם לכן צריך להתנסות בתערובת, במינון ובתזמון ולמצוא את מה שמתאים לנו".
האם יש סוגי חיידקים הספציפים למערכת העיכול? ואיך הם משפיעים על העיכול?
דינה: "יש טריליוני חיידקים בגוף. יש חיידקים בלוע, בעיניים, בנרתיק, באף ועוד ויש גם חיידקי מעיים. המעיים הוא הבית של החיידקים. אחת הקבוצות הגדולות ביותר היא הלקטובצילוס - זו קבוצה גדולה של חיידקים שנמצאת בעיקר במזונות מותססים. יש לנו אותם במעיים ואנחנו יכולים לקבל עוד מהם אם נאכל מזונות מותססים. חיידקי הלקטובצילוס קשורים לאיזון מערכת העיכול מהלוע ועד פי הטבעת וקשורים גם לאיזון מערכת החיסון.
ביפידובקטריום - קבוצה גדולה נוספת של חיידקים הקשורה למניעה וטיפול במחלות מעי דלקתיות.
רמנוסוס - קבוצה נוספת של חיידקים היעילה במניעה וטיפול של מחלות מעיים דלקתיות.
ויוומיקס היא פרוביוטיקה שמכילה את כל 3 הסוגים. מכיוון שזו פרוביוטיקה עם כמות מאד גדולה של חיידקים, אני לא ממליצה על שקית שלמה אלא על רבע או חצית שקית ביום."
תוספת שלי (דנה): וויוומיקס היא פרוביוטיקה מאד טובה אך היא מכילה כמות גדולה של חיידקים, לחלק מהאנשים היא חזקה מדי. שמעתי גם הרבה חוות דעת חיוביות מאנשים שלקחו את ביו 25 של סופהרב.
דינה מציינת שעל וויוומיקס היא ממליצה בהתקפים אקוטים של דלקות מעיים, לאחר טיפולי כימו ולאחר ניתוחי מעיים. בביו 25 היא משתמשת לתחזוקה שוטפת - שמירה על מצב קיים.
האם יש זמן מומלץ לנטילת פרוביוטיקה?
דינה: "אני ממליצה לקחת פרוביוטיקה בלילה לפני השינה. כשנכנס אוכל מערכת העיכול עסוקה בקליטת האוכל ואין לה זמן להתעסק עם שיקום הפלורה. אם לוקחים את הפרוביוטיקה לפני השינה, המעי יכול להתפנות לקליטת החיידקים הטובים. בנוסף, רוב הכנת הצואה ליציאה קורה בשעות הלילה ואז החיידקים יכולים לעזור לייצר את הצואה המגבשת".
האם יש פרוביוטיקות שונות המתאימות למחלות שונות - מעי רגיש/ קרוהן/ רפלוקס או שהפרוביוטיקה משפיעה על כל מערכת העיכול?
דינה: אין בהכרח חשיבות לסוגי הפרוביוטיקה השונים בהקשר של מחלות שונות אך כן יש חשיבות לאבקה לעומת כדור. ויוומיקס - היא אבקה ולכן קיימים בה חיידקים חיים במינון גבוה. אני ממליצה עליה בזמן דלקת חריפה כשהספיגה היא אפסית. אפשר להתחיל ברבע שקית ולעלות בהדרגה. במצבים כרונים ניתן להשתמש בכדורים של פרוביוטיקה".
האם יש מצבים בהם לא מומלץ לצרוך פרוביוטיקה?
דינה: "יש מטפלים שלא נותנים פרוביוטיקה בזמן לקיחת אטיביוטיקה כדי שהמעי לא יגיב חזק מדי ומחשש שהחיידקים יפלשו לזרם הדם. אני כן נותנת פרוביוטיקה בזמן אנטיביוטיקה כדי למנוע השפעה של האנטיביוטיקה על כמות החיידקים הטובים בגוף. בזמן טיפול ביולוגי צריך להתייעץ עם הרופא לגבי נטילת פרוביוטיקה כי הפרוביוטיקה מחזקת את מערכת החיסון והתרופה מנסה לווסת את המנגנון של מערכת החיסון".
מה עוד חשוב לך להגיד לגבי פרוביוטיקה ומערכת העיכול?
דינה: "מזון מותסס חייב להיות חלק מהתזונה שלנו - זאת הפרוביוטיקה הכי טובה כי לגוף שלנו יש יכולת קליטה של מזון מותסס ולא משנה איזה חיידקים יש לנו. לחם מחמצת, יוגורט, קפיר, קימצ'י, מיסו, קמבוצ'ה הם כולם מאכלים מותססים אך את כולם צריך להתחיל לצרוך במינונים נמוכים כי יכול להיות לחיידקים קשה להקלט במעי.
במצבים של רפלוקס אני יותר עובדת עם אנזימי עיכול ופחות עם פרוביוטיקה.
מאוד חשוב בתהליכי שיקום של מערכת העיכול להמנע לחלוטין ממזונות המכילים חומרים משמרים. חומרים אלו נועדו למנוע הווצרות של חייקים במזון ולכן יפגעו גם בחיידקי המעיים הטובים וימנעו התפתחות תקינה שלהם. כמובן שגם סוכר מזוקק, קמחים לבנים ושמרים תעשייתיים מפרים את האיזון במערכת העיכול ומונעים התפתחות פלורה בריאה.
ודבר אחרון: חייבים במקביל לדאוג למתח ולסטרס כי הם הורסים חיידקי מעיים. חיידקי המעיים הם עוד ישות שדומה לנו. אצל אנשים רגישים מאד, יהיו חיידקי מעיים רגישים מאד שיפגעו במצבי סטרס".
תודה רבה לדינן קינן
להצטרפות לקבוצת וואטסאפ שקטה למטפלים ברפואה סינית עם מידע על טיפול בבעיות עיכול לחצו כאן: https://chat.whatsapp.com/Dlz3zNYPiih8UHu8Hxs7ud