top of page



מאמר המיועד למטפלים ברפואה סינית:


לפני כמה חודשים שמעתי לראשונה את המושג "שעון צירקדי": שעון שקיים אצלנו בגוף וקשור למגוון תהליכים פיזיולוגים וביניהם השפעה על מערכת העיכול.


ה"שעון" הזה הוא מדעי לגמרי והוא מקושר להשפעה על תהליכים בגוף כמו שחרור הורמונים, ויסות תנועתיות המעי, הפרשת חומצות קיבה, הפרשת אנזימי עיכול ועוד. המדע מצא קשר בין תהליכים בגוף הקשורים למערכת העיכול ובין שעות היום והלילה, אור שמש, פעילות גופנית ועוד.


מכיוון שאנחנו מכירים את השעון הסיני עניין אותי להבין אם יש קשר בין שני השעונים (וברור שכן :)) אבל בסופו של דבר השעון הצירקדי נותן לנו חיזוק למה שאנחנו כבר מכירים מהרפואה הסינית:


*בלילה יש ירידה בפעילות במעיים ולכן כדאי לסיים לאכול בשעות הערב ולא לאחר מכן על מנת להתאים את עצמנו למקצב של מערכת העיכול.


*חשוב לאכול ארוחות בזמנים קבועים כדי לווסת את מערכת העיכול (וב"סינית": לחזק את אלמנט האדמה כדי להשפיע על עיכול תקין).


*כאשר אנחנו לא ישנים לפי השעות שהגוף שלנו מתוכנת אליהן (עבודה במשמרות או מחסור בשעות שינה), יש עליה בסיכון לרפלוקס, שיבוש תנועתיות המעי ושינוי הרכב חיידקי המעי.


נתון אחרון ומעניין- חשיפה מספקת לאור יום משפיעה לטובה על עיכול מזון. אם אנחנו לא נחשפים מספיק לאור יום (לדוגמא נמצאים בעבודה משרדית לאורך כל היום) עיכול המזון שלנו יכול להיות פחות יעיל. לא מדובר כאן על בעיות עיכול שיכולות להיווצר אלא על ספיגה של רכיבי מזון.


אז כמו שהרפואה הסינית תמיד ידעה להגיד לנו (וחשוב לשמוע את זה גם מהמדע): יש חשיבות להרגלי חיים נכונים.


אני מצרפת קישור למאמר שפורסם בעיתון של רופאי גסטרו עם המון מידע על השעון הצירקדי והקשר שלו להרבה תהליכים בגוף:


להצטרפות לקבוצת וואטסאפ שקטה למטפלים ברפואה סינית עם מידע על טיפול בבעיות עיכול לחצו כאן: https://chat.whatsapp.com/Dlz3zNYPiih8UHu8Hxs7ud


bottom of page