דיספפסיה היא תסמונת שכיחה באוכלוסיה למרות שהיא כמעט ואינה מוכרת בשמה. רופא לרוב יאבחן אדם כסובל מדיספפסיה אם הבדיקות שנעשו לו תקינות אך הוא סובל לפחות 6 חודשים מאחד או יותר מהתסמינים הבאים: מלאות לאחר אוכל, שובע מוקדם, כאב ברום הבטן או תחושת שריפה ברום הבטן. התסמינים צריכים להשפיע על הפעילות היום יומית ולהופיע לפחות 3 פעמים בשבוע במשך 3 חודשים.

בשנים האחרונות יצאו מספר מחקרים מעניינים ואיכותיים שבדקו את השפעת הדיקור הסיני על דיספפסיה.

3 מחקרים מעניינים במיוחד התפרסמו על ידי אותה קבוצה של חוקרים (עם שינויים מסוימים) שהחליטה לבדוק את השפעת הדיקור על דיספפסיה מזויות שונות.

במחקר שפורסם בכתב העת האיכותי Alimentary Pharmacology and Therapeutics (1) החוקרים בדקו 712 חולים שחולקו ל 6 קבוצות. מטרת החוקרים הייתה לבדוק האם יש חשיבות למיקום נקודות הדיקור שנדקרות ולכן 4 קבוצות קיבלו דיקור סיני בנקודות שונות בגוף, קבוצה חמישית קיבלה דיקור בנקודות שאינן אמיתיות (דיקור פלסבו) וקבוצה שישית קיבלה טיפול תרופתי. החולים התבקשו למלא שאלוני סמפטומים של דיספפסיה לפני הטיפולים, לאחר 4 שבועות של טיפול ולאחר 12 שבועות נוספים בהם לא קיבלו טיפול.

לאחר 4 שבועת של טיפול ניתן היה לראות כי בקבוצה A שקיבלה דיקור סיני בנקודות ST34, ST36, ST40, ST42  היה השיפור הגדול ביותר (70% מהמטופלים דיווחו על תגובה חיובית, כלומר העלמות מוחלטת של הסמפטומים או שיפור של לפחות 2 נקודות בסולם סמפטומים של 0-3). הקבוצה שדיווחה על השיפור הקטן ביותר (34%) הייתה קבוצת דיקור הפלסבו. בשאר הקבוצות – ביניהן הקבוצה שקיבלה טיפול תרופתי,  40-50% מהמטופלים דיווחו על תגובה חיובית. חשוב לציין שהתוצאות נשמרו גם 12 שבועות לאחר סיום הטיפולים. מסקנות החוקרים היו כי דיקור סיני הוא טיפול יעיל לדיספפסיה וכי יש חשיבות בבחירת נקודות הדיקור.

מחקר נוסף שאותו ביצעה חלק מסוים מקבוצת החוקרים הקודמת פורסם בשנת 2015 בכתב העת Neurogastroenterology and motility (2). הפעם החוקרים בדקו את ההשפעה של דיקור סיני על הפעילות המוחית. הם לקחו 19 אנשים בעלי סמפטומים של דיספפסיה וחילקו אותם לשתי קבוצות: כל קבוצה קיבלה טיפול בדיקור סיני בנקודות שונות (הנקודות היו שונות בין קבוצה לקבוצה וזהות לדיקור שנעשה בקבוצות 2 ו 4 במחקר הקודם). הנחקרים מילאו שאלוני סמפטומים, איכות חיים, מצב נפשי (חרדות ודיכאון) ועברו בדיקת pet-ct לפני תחילת הטיפולים. לאחר מכן האנשים טופלו במשך 4 שבועות, 5 טיפולים בשבוע כפי שנהוג בסין ועם סיום הטיפולים, עבדו בדיקת pet-ct נוספת ומילאו בשנית את השאלונים. 

תוצאות המחקר הראו כי מבחינת הסמפטומים שתי הקבוצות השתפרו בצורה דומה מאד לאחר 4 שבועות אך בצורה מעניינת האזורים שהושפעו במוח היו בחלקם שונים. הדמיון בין שתי הקבוצות היה בהשפעה על ויסות ויסרלי והתמרה סנסורית. ההבדל בין הקבוצות היה בהשפעה על קוגניציה ורגשות, מה שמחזק את העובדה שלנקודות דיקור שונות השפעה שונה על הפעילות המוחית.

מחקר שלישי ואחרון (בינתיים…) פורסם גם הוא במגזין Neurogastroenterology and motility בשנת 2018 (3). במחקר זה החוקרים ביקשו לבדוק האם דיקור סיני יכול להקל על דיספפסיה עקשנית: כזו שקיימת לפחות שנה ואינה מגיבה לתרופות. החוקרים גייסו 200 חולים שחולקו לשתי קבוצות – דיקור סיני אמיתי שהותאם ספציפית למטופל על פי הסמפטומים ודיקור סיני בנקודות דיקור שאינן אמיתיות (דיקור פלסבו). החולים טופלו במשך 4 שבועות ולאחר מכן נערך עליהם מעקב במשך 5 חודשים נוספים כדי לבדוק אם השיפור נשמר. תוצאות המחקר הראו שדיקור סיני יכול לטפל בדיספפסיה עקשנית. לאחר 4 חודשים 62% מהחולים בקבוצת הדיקור האמיתי דיווחו על שיפור של לפחות 80% בסמפטומים, בעוד שבקבוצת הפלסבו רק 22% דיווחו על שיפור דומה. 17% מהחולים דיווחו על העלמות מוחלטת של התסמינים בקבוצת הדיקור האמיתי בעוד שבקבוצת הפלסבו רק 6% מהחולים דיווחו על תוצאה דומה.

אם אתם סובלים מדיספפסיה או מבעיות עיכול אחרות, אשמח לייעץ ולעזור, דנה צור Dip.CM רפואה סינית להפרעות במערכת העיכול.

 

מקורות:

 

1. Ma TT Et-Al, Randomised clinical trial: an assessment of acupuncture on specific meridian or specific acupoint vs. sham acupuncture for treating functional dyspepsia. Aliment Pharmacol Ther. 2012 Mar;35(5):552-61

 

2. Zeng F Et-Al, Cerebral responses to puncturing at different acupoints for treating meal-related functional dyspepsia. Neurogastroenterol Motil. 2015 Apr;27(4):559-68 

 

3. Zheng H Et-Al, Electroacupuncture for patients with refractory functional dyspepsia: A randomized controlled trial. Neurogastroenterol Motil. 2018 Jul;30(7):e13316

053-4-555-617​