טיפול

בריפלוקס

רפלוקס הנקרא גם "מחלת ההחזר הקיבתי - ושטי או באנגלית GERD בא לידי ביטוי לרוב בצרבות. צרבת היא תופעה אשר כמעט כל אדם יסבול ממנה לפחות פעם אחת בחיים. במרבית הפעמים הצרבת חולפת ואינה מפריעה לאיכות החיים אך לעתים הצרבת מגיעה בתדירות גבוהה ומפריעה לחיי היום יום. ​

צרבת מתרחשת כאשר הסוגר המפריד בין הוושט לקיבה אינו פועל כמו שצריך. בקיבה קיימים מיצי קיבה חומציים אשר גורמים לסביבה חומצית בקיבה בעת בליעת מזון. לאחר הבליעה של המזון הסוגר אמור להיסגר בחזרה על מנת למנוע ממיצי הקיבה לעלות לכיוון הוושט אך אם הסוגר אינו נסגר כיאות מיצי הקיבה עולים לוושט וגורמים לתחושה של צרבת. תחושת הצריבה מופיעה דווקא בוושט ולא בקיבה משום שרירית הקיבה רגילה להיחשף למיצי הקיבה ומותאמת לכך בניגוד לרירית הוושט.

כאשר תחושת הצריבה מופיעה בצורה המפריעה לאיכות החיים מומלץ לטפל בה. קיים לצרבת טיפול תרופתי אך ניתן לטפל בצרבת גם באופן טבעי.

 

טיפול ברפלוקס

הרפואה הסינית מציעה מגוון דרכים לטיפול טבעי ברפלוקס ובצרבת והן: התאמת תפריט ותזונה מתאימה, טיפול טבעי באמצעות דיקור סיני וטיפול באמצעות צמחי מרפא. הדיקור הסיני יכול לסייע בהקלה של הסימפטומים והורדת התדירות שלהם על ידי נקודות דיקור המשפיעות על אזור הושט והקיבה ביחד עם נקודות כלליות המשפיעות על איזון האדם בהתאם לאבחנה שלו. טיפול באמצעות צמחי מרפא יתרום לחיזוק מערכת העיכול והפחתה של הצרבת.

בנוסף לטיפול מומלץ לשלב שמירה על אורח חיים בריא, פעילות גופנית בצורה קבועה ונכונה, ושמירה על תפריט מאוזן ובריא. מומלץ להימנע ממזונות מטוגנים, שומניים, שתיית קפה, אלכוהול, אכילה של שוקולד, שום, בצל ואכילה הקרובה לשעת השינה. כמו כן מומלץ להגביה את מנח השינה.

 

מה המחקרים אומרים על טיפול ברפלוקס ובצרבות על ידי רפואה סינית?

במחקר שפורסם בעיתון הרפואי alimentary pharmacology & therapeutics נבדקה ההשפעה של דיקור סיני על צרבות חוזרות (1). למחקר גויסו אנשים שהמשיכו לסבול מצרבות למרות טיפול בתרופות סותרות חומצה מסוג PPI (תרופות כגון אומפרדקס, לוסק וכו') במינון של 20 מ"ג. הנחקרים חולקו לשתי קבוצות – קבוצה שקיבלה מינון כפול של תרופות (40 מ"ג במקום 20 מ"ג) וקבוצה שהמשיכה לקבל את אותן התרופות במינון הקודם (20 מ"ג) עם תוספת של דיקור סיני למשך 4 שבועות.

לאחר 4 שבועות בקבוצת הדיקור הסיני היה שיפור מובהק יחסית לתחילת הטיפולים בכל המדדים שנבדקו: צרבות ביום, צרבות בלילה (צרבות המעירות מהשינה), דיספאגיה (קושי בבליעה), כאבים בחזה וטעם מר או חמוץ כתוצאה מעליה של תוכן הקיבה לושט. לעומת זאת בקבוצת המטופלים שקיבלו מינון תרופתי כפול לא היה הבדל מובהק בתסמינים אלו יחסית לתחילת הטיפולים.

כאשר נבדקו ההבדלים בין שתי הקבוצות עצמן הוכח כי בקבוצת הדיקור הסיני היה שיפור מובהק בצרבות ביום, בצרבות בלילה ובעליה של תוכן הקיבה ולשט יחסית לקבוצת הטיפול התרופתי הכפול.

 

צרבת פונקציונלית

חשוב לציין שישנם אנשים הסובלים מצרבת גם כאשר אין חשיפה פתולוגית של הושט לתוכן הקיבה, מצב זה נקרא צרבת פונקציונלית. בשנת 2020  ארגון רופאי הגסטרו האמריקאי המליץ על דיקור סיני כטיפול יעיל לצרבת פונקציונלית (2)

 

אם אתם סובלים מצרבות ומרפלוקס אשמח לייעץ ולעזור. אתם מוזמנים לפנות אלי דרך הוואטסאפ או דרך האתר.

1. R Dickman Et-Al, alimentary pharmacology & therapeutics. 2007 Nov 15;26(10):1333-44. Clinical trial: acupuncture vs. doubling the proton pump inhibitor dose in refractory heartburn

 

2. Ronnie Fass Et-Al, Gastroenterology. 2020 Jun;158(8):2286-2293. AGA Clinical Practice Update on Functional Heartburn: Expert Review

053-4-555-617​